Kontantløse banker kan presse hjemløse til prostitution

I dag bliver de første banker kontantløse. Det kan ramme de socialt udsatte.

Mange hjemløse i Danmark har ikke et hævekort. (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)

I dag lukker de første banker på Vesterbro i København for kassen med kontanter. Og det kan midt i en juletid blive en udfordring for nogle af landets mest udsatte. De hjemløse.

For mange af de hjemløse, der lever i Danmark, har ikke et hævekort. Så når kontanthjælpen tikker ind den første dag i måneden, plejer mange at gå i banken for at få kontanterne udbetalt. Men det kan de ikke længere.

Og det kan få store konsekvenser, mener Christina Strauss, der er formand for De hjemløses Landsorganisation (SAND), og som selv i perioder er hjemløs.

- Det her vil betyde, at der er mange hjemløse, der ikke får deres penge. For som hjemløs bestiller man ikke bare et hævekort. Vi har ikke nogen adresse at bestille det til, og for nogen er det svært at holde styr på sine ting. Det er også nemmere for pushere at følge en over til en hæveautomat end ind i en bank. Så de vil have lettere adgang til dine penge med et hævekort, siger Christina Strauss i et interview hos P1 Morgen.

Men det er ikke den eneste konsekvens, hun ser ved at gøre bankerne kontantløse. Hun forudser, at de hjemløse derimod vil finde pengene andre steder.

Christina Strauss er formand for De Hjemløses Landsforening.

- Hvis man ikke længere kan få kontanterne i banken uden et hævekort, så tvinger det os til at tjene dem på en anden måde. Det vil ofte være ved at sælge sex eller begå kriminalitet, siger hun.

En 'lappeløsning'

At nogle hjemløse bliver tvunget til at prostituere sig selv for at tjene penge, mener Københavns kommune er et stort problem.

Derfor mødtes de sent onsdag aften med Finans Danmark for at finde en løsning på, at nogle hjemløse på Vesterbro fra i dag ikke længere kan få deres kontanthjælp udbetalt.

Og selvom det er politikerne på Christiansborg, der skal klare opgaven, er Københavns Kommune nu kommet med noget, som de selv betegner som en 'lappeløsning'.

- Vi har lavet en løsning, hvor de hjemløse to gange om måneden i januar, februar og marts kan komme og få kontanter. De skal dog melde det fire dage før, så bankerne kan bestille kontanterne hjem. Jeg synes ikke, det er en holdbar løsning, men det er det bedste, vi kan gøre lige nu, siger Mia Nyegaard (B) der er socialborgmester i Københavns Kommune.

Det er dog en løsning, som Christina Strauss ser som meget urealistisk.

- Når du bor på gaden, kan du have svært ved at tænke en time frem. Du ved ikke, hvor du skal sove i aften. Du kan på ingen måde tænke fire dage frem. Den her løsning er simpelthen ikke god nok, siger hun.

Den midlertidige løsning er kun gældende for de hjemløse i Københavns Kommune. Det vil sige, at hjemløse i resten af landet ikke kan få fat i deres kontanthjælp, når bankerne begynder at blive kontantløse. Heller ikke ved at bestille dem fire dage i forvejen.

- Jeg håber, at vi løbende, imens Christiansborg tager sig sammen, kan finde små ad hoc løsninger, indtil der kommer en permanent og landsdækkende løsning. Og jeg må sige, at det her ikke er en Socialdemokratisk regering værdigt, siger socialborgmester Mia Nyegaard.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview og svare på kritikken. I stedet har han sendt et skriftligt svar til DR Nyheder.

- Jeg er rigtig glad for, at bankerne og Københavns Kommune i fællesskab er nået frem til en ordning, der løser problemet for de socialt udsatte på Vesterbro i København her og nu, skriver erhvervsministeren.

Danske hjemløse kan snart ikke længere gå i banken for at hæve penge. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)